Brandsikring i hjemmet

Røgalarmer redder liv - har du husket at anskaffe dem du skal bruge?

Opdag røgen i tide!

Med en røgalarm er du sikker på at opdage branden i tide til, at du kan redde dig og din familie i sikkerhed. Du kan måske endda nå at slukke branden før den overhovedet udgør en fare.

En røgalarm behøver ikke at være dyr at anskaffe, men vær sikker på at den, eller de alarmer du anskaffer, også opfylder de behov eller ønsker du forventer.
Røgalarmer kan fås i forskellige kvaliteter hvor følgende er væsentligt at bemærke:

  • De billigste røgalarmer er oftest monteret med et almindeligt 9 volt batteri, og du bør derfor være opmærksom på at skifte batteriet jævnligt, og senest når røgalarmen (typisk med biplyde), indikerer at batteriet er ved at være fladt.
  • De lidt bedre røgalarmer er monteret med batterier hvor selve batterilevetiden er markant længere end på almindelige batterier (ofte 5-10 år).
  • De sikreste røgalarmer er dem, der tilsluttes bygningens normale strømforsyning, og som endvidere er udført med batteribackup. Det betyder at selv hvis strømmen går i bygningen, vil røgalarmen stadig virke på grund af batteribackuppen

Røgalarmer i alle ovennævnte kvaliteter, kan fås med serieforbindelse. Det betyder at hvis én røgalarm aktiveres af røg, vil øvrige opsatte røgalarmer i samme forbindelse aktiveres.
Det er vigtigt uanset hvilken røgalarm du anskaffer dig, at følge brugsvejledningen til den pågældende røgalarm.

Hvordan skal røgalarmerne opsættes

  • En røgalarm skal som hovedregel placeres på det højeste punkt i rummet. Undlad at placere røgalarmen i nærheden af udsugningen.
  • Soveværelserne er et af de vigtigste steder at have røgalarmer. I børneværelser kan det være en fordel at vælge en type, der giver signal i forældrenes soveværelse. Hvis børnene har en høj køjeseng, så placér røgalarmen, så de ikke kan komme til at rive den ned i leg eller i søvne. Teenageværelser indeholder ofte meget elektronisk udstyr og skal derfor også udstyres med røgalarm.
  • Det er vigtigt også at have røgalarmer i de områder, der støder op til soveværelserne, fx i en gang. Det øger chancen for, at man bliver alarmeret, før der kan ske én noget.
  • I køkkenet findes der ofte en række elektroniske installationer, som ikke afbrydes, fx køleskab, komfur. Hvis man desuden ofte sætter opvaskemaskinen til om natten eller har en ovn, der selv går i gang med at varme morgenbrødet om morgenen, er det en fordel at have en røgalarm placeret i forbindelse med køkkenet. Vær dog opmærksom på, at røgalarmen i køkkenet vil gå i gang i utide i forbindelse med madlavningen.
  • I stuen må røgalarmen ikke anbringes i nærheden af pejs eller brændeovn, da den ellers vil blive aktiveret, når der fyres op. I bryggers eller fyrrum er en røgalarm normalt ikke nødvendig, med mindre man har en fast forbrændingsovn, der fyrer med træ og lignende. I sådanne tilfælde er alarmen en fordel.
  • I fleretages huse er det en fordel at have alarmer på hver etage. Ældre mennesker og hørehæmmede kan med fordel vælge en røgalarm, der både giver signal med lys og lyd. Ældre og gangbesværede bør have flere alarmer end yngre og raske mennesker, fordi de skal bruge længere tid på at komme ud af hjemmet og derfor har brug for at blive alarmeret i ekstra god tid.
Siden er sidst opdateret 2. februar 2022