Sådan sikrer du dit hjem mod brand
Ude godt, hjemme bedst. Hjemme er der lun, trygt og godt. Sådan skal det gerne fortsætte med at være. Snup her en håndfuld gode råd til at sikre dig mod brand i hjemmet.
Undgå brand i hjemmet
Med en røgalarm er du sikker på at opdage branden i tide, så du kan redde dig og din familie i sikkerhed. Du kan måske endda nå at slukke branden, før den overhovedet udgør en fare.
Hvilken røgalarm skal du vælge?
En røgalarm behøver ikke at være dyr at anskaffe, men vær sikker på at røgalarmen opfylder dine behov og ønsker.
Røgalarmer kan fås i forskellige kvaliteter, hvor følgende er væsentligt at bemærke:
- De billigste røgalarmer er ofte monteret med et almindeligt 9 volt batteri, og du bør derfor skifte batteriet jævnligt, og senest når røgalarmen (typisk med biplyde) indikerer, at batteriet er ved at være fladt.
- De lidt bedre røgalarmer er monteret med batterier, hvor batterilevetiden er markant længere end på almindelige batterier (ofte 5-10 år).
- De sikreste røgalarmer er dem, der tilsluttes bygningens normale strømforsyning, og som også har batteribackup. Det betyder, at hvis strømmen går i bygningen, vil røgalarmen stadig virke på grund af batteribackuppen.
- Alle røgalarmer ovenfor kan fås med serieforbindelse. Det betyder, at hvis én røgalarm aktiveres af røg, bliver de øvrige røgalarmer i samme forbindelse aktiveret.
- Det er altid vigtigt at følge brugsvejledningen til den pågældende røgalarm.
Sådan sætter du røgalarmen op
En røgalarm skal som hovedregel placeres på det højeste punkt i rummet. Undlad at placere røgalarmen i nærheden af udsugningen.
Soveværelse og børneværelse
Soveværelserne er et af de vigtigste steder at have røgalarmer. I børneværelser kan det være en fordel at vælge en type, der giver signal i forældrenes soveværelse. Hvis børnene har en høj køjeseng, så placér røgalarmen, så de ikke kan komme til at rive den ned i leg eller i søvne. Teenageværelser indeholder ofte meget elektronisk udstyr og skal derfor også udstyres med røgalarm.
Gang
Det er vigtigt også at have røgalarmer i de områder, der støder op til soveværelserne, fx i en gang. Det øger chancen for, at du bliver alarmeret, før der kan ske dig noget.
Køkken
I køkkenet findes der ofte en række elektroniske installationer, som ikke afbrydes, fx køleskab og komfur. Hvis du desuden ofte sætter opvaskemaskinen til om natten eller har en ovn, der selv går i gang med at varme morgenbrødet om morgenen, er det en fordel at have en røgalarm placeret i forbindelse med køkkenet. Vær dog opmærksom på, at røgalarmen i køkkenet kan gå i gang i utide i forbindelse med madlavningen.
Stue
I stuen må røgalarmen ikke anbringes i nærheden af pejs eller brændeovn, da den ellers vil blive aktiveret, når der fyres op.
Bryggers og fyrrum
I bryggers eller fyrrum er en røgalarm normalt ikke nødvendig - med mindre du har en fast forbrændingsovn, der fyrer med træ og lignende. I sådanne tilfælde er alarmen en fordel.
Fleretages huse
I fleretages huse er det en fordel at have alarmer på hver etage.
Ældre, gangbesværede, hørehømmede
Ældre mennesker og hørehæmmede kan med fordel vælge en røgalarm, der både giver signal med lys og lyd. Ældre og gangbesværede bør have flere alarmer end yngre og raske mennesker, fordi de skal bruge længere tid på at komme ud af hjemmet, og derfor har brug for at blive alarmeret i ekstra god tid.
Fyrfadslys og selvslukkende lys
Selvslukkende lys er ingen garanti mod brand, men de er mere sikre end almindelige lys. Mange tror, at fyrfadslys er helt sikre, men et fyrfadslys kan overtænde, så hele overfladen brænder med en kraftig flamme på 5-15 cm. Det sker typisk, hvis lysene står helt tæt sammen eller i lyslygter, der er lukkede foroven.
Et brandsikker alternativ - lys med batteri
Efterhånden findes der mange forskellige "fyrfadslys" og "stearinlys", som er med batteri eller genopladelige. De har lysdioder, der blafrer lige så naturtro som et levende lys. De er brandsikre, hyggelige og soder ikke. De fås både i glasstager og som almindelige lys til lysestager og dekorationer. Så behøver du ikke være bange for brandfaren.
Det eneste lysene kræver, er en genopladning eller nyt batteri, og så kan hyggen brede sig - år efter år.
5 effektive råd mod brand fra stearinlys
- Gå aldrig fra tændte stearinlys, og lad ikke børn og dyr være alene med tændte stearinlys.
- Hold pynt og lys ordentligt adskilt.
- Placer lysene stabilt og ikke ved gardiner, i bogreoler eller tæt på andet brandbart materiale.
- Husk røgalarmer, og hav gerne en ildslukker klar til at forhindre en brand i at udvikle sig.
- Sluk dine stearinlys før du falder i søvn på sofaen, og ikke først når du rejser dig for at gå i seng!
Forebyg julebrand
Især julens mange stearinlys øger risikoen markant for brande. Men med lidt forberedelse og sund fornuft, er det nemt at forebygge julebranden.
Mange juledekorationer, adventskranse og lignende bliver ofte meget tørre i takt med at lyset brænder ned mod selve dekorationen. Det øger risikoen for, at den tørre dekorationen antændes af strålevarmen fra lyset, som kan medføre, at branden starter.
Branden kan også hurtigt opstå, hvis båndene, der holder den ophængte adventskrans. brænder over, og adventskransen lander i sofaen eller på anden brandbar overflade.
Sidst men ikke mindst er det vigtigt at undgå lys af for dårlig kvalitet, da de dels soder utroligt meget og brænder meget ustabilt. Der findes blandt andet eksempler på, at lysets væge brænder over, så den brændende væge flyder sammen med den smeltede stearin. Ved dette eksempel har man pludselig en overhængende risiko for brand.
Skorstensbrand skyldes ofte dårlig vedligeholdelse eller dårlig fyring.
Hvis du fyrer med for meget brænde, eller brændet får for lidt tilførsel af luft, soder skorstenen til. Når aflejringen af sod er tilstrækkelig stor - og du samtidig fyrer med høj temperatur (fx ved optænding) - kan der gå ild i det brændbare sod-lag. Så har du pludselig en regulær skorstensbrand.
5 gode råd om korrekt fyring
- Fyr kun med tørt og rent, fast brændsel, og benyt kun den type brændsel som producenten af dit fyringsanlæg foreskriver.
- Tilfør altid rigelige mængder luft, både under optænding og under almindelig fyring.
- Luk aldrig helt for lufttilførslen under fyring. Spjældet må kun lukkes helt, når der ikke længere fyres.
- Følg altid skorstensfejerens råd og anbefalinger, og er du i tvivl om du fyrer korrekt, så spørg ham ad.
- Hvis uheldet alligevel er ude, og det brænder i din skorsten, skal du med det samme alarmere brandvæsenet via 1-1-2. Luk alle luftventiler for at kvæle eller begrænse branden. Tag imod brandvæsenet og anvis den letteste vej til fyringsanlægget, renselemme og skorsten.
Hvis du vil vide mere om, hvordan du bedst fyrer i netop dit fyringsanlæg, kan du læse mere på skorstensfejerlaugets hjemmeside:
Hvis du glemmer en gryde eller pande på komfuret, eller der bliver lagt en avis eller andet brændbart på en tændt kogeplade, kan det starte en komfurbrand.
Hvert år opstår der mere end 500 komfurbrande på grund af forkert eller uforsigtig brug af komfurer. Komfurbrande er i gennemsnit årsag til fem dødsfald årligt.
4 gode råd til at undgå komfurbrand
- Gå aldrig fra en tændt kogeplade.
- Lad være med at bruge komfuret til aviser, blade og ting.
- Hvis du har problemer med at huske, så overvej at få installeret en komfurvagt.
- Alkohol og komfurer er en livsfarlig cocktail. Hvis du er beruset, så lad være med at bruge komfuret.
Hav røgalarmer i boligen – og tjek, at de virker.
Nogle gange er kreativiteten gået lige lovligt vidt i forhold til brandsikkerheden.
Ting, der ikke hører til i en brændeovn, er med til at skabe brandfare, fordi forbrændingen ikke kan styres på samme måde som med rent, tørt træ. Det er heller ikke en god idé at tage terrassevarmeren eller kulgrillen med sig indenfor, for det er der store risici ved.
Følg disse 5 gode råd
-
Brug kun tørt og rent træ i brændeovnen
Fugtigt eller malet/imprægneret træ skaber urene forbrændinger -
Benyt ikke udendørs varmekilder indenfor
Terrassevarmer, gasgrill, kulgrill, engangsgrill, bål osv. hører kun til udenfor -
Stil din varmekilde i sikker afstand til gardiner, møbler mv.
Gnister og varmespredning fra fx varmeblæsere, elradiatorer, varmekanoner, gasvarmeovne osv. kan få fat i letantændeligt materiale -
Følg altid brugsvejledningen for din varmekilde og brug kun godkendte varmekilder
Pejs, brændeovn, elradiator, pillefyr, gasradiator, biopejs osv. skal bruges rigtigt, inkl. evt. aftræk, spjæld og skorsten -
Pas på med levende lys og åben ild – husk at slukke, når du går